Претражи овај блог

среда, 8. децембар 2021.

ОБЕЋАЛИ СМО И ИСПУНИЋЕМО ОБЕЋАЊЕ, УКИНУЋЕМО ЈАВНЕ ИЗВРШИТЕЉЕ

 


Ових дана медији су писали о предлозима закона које су годинама уназад подносили народни посланици. Ради се о предлозима који никада нису уврштени у дневни ред и који годинама имају статус аката у поступку. Подсетили су на неке, али је интересантно да ни се ни новинари „нису сетили“ да су српски радикали још 17. септембра 2019. године у скупштинску процедуру предали Предлог закона о извршном поступку и обезбеђењу. Уз предлог закона и петицију за укидање јавних извршитеља предали смо више од сто хиљада потписа грађана. Све су то напредњаци игнорисали, али ми смо спремни да истрајемо у намери да извршни поступак вратимо у надлежност судова и да зауставимо једну од највећих пљачки коју бездушно проводе јавни извршитељи. То ће нам бити први посао по повратку у Народну скупштину.

Ништа им није свето

Јавни извршитељи непрекидно атакују на имовину грађана Србије, својим бахатим понашањем остављају људе без имовине, породице без крова над главом и све то раде захваљујући лошем закону који је послове извршења из судске надлежности пренео на ту групу људи који су буквално савремене харачлије и који су постали најбогатија каста у Србији.

Знамо ми да се дугови морају враћати, зато смо нашим предлогом закона заштитила и повериоце и дужнике и што је најважније предвидели да нико не може остати без крова над главом, а да се дуг у складу са законом може враћати и тако да не угрожава егзистенцију и достојанство дужника. И најважније, било какав дуг да је у питању дужнику се мора оставити 8 м2 стамбеног простора по члану породице.

Много је тужних и потресних слика које извршитељи остављају за собом. Уплакану децу, очајне родитеље, чак и болесног човека прикљученог на апарат за дисање. Без милости избацују људе на улицу, често и без правног основа.

Зашто ћути тужилаштво?

Ми смо крајем марта ове године имали информацију да је још у децембру 2020. године Апелационо тужилаштво издало обавезно упутство вишем  јавном тужиоцу да покрене поступак поводом пријаве против јавног извршитеља Мирјане Димитријевић која је пријављена због покушаја одузимања стана који се наводи у пресуди, а који заправо не постоји на адреси на којој је Мирјана Димитријевић више пута покушавала да породици Милене Марковић одузме стан. Прича госпође Марковић је интересантна за правнике посебно за Више јавно тужилаштво које не реагује по решењу Апелационог јавног тужилаштва у Београду КТПО бр.539/20 од 10. децембра 2020. године. Податке објављујемо уз сагласност Милене Марковић. Њен проблем биће јасан и онима који нису правници када прочитају понешто о Мирјани Димитријевић. Много је оних који се могу поистоветити са госпођом Миленом Марковић, а око 280 сличних Мирјани Димитријевић. Толико је у Србији јавних извршитеља.

Зашто је нама Мирјана Димитријевић интересантна? Зато што смо ми још када смо у Народној скупштини говорили о Предлогу измена Закона о извршном поступку, који је поднела тада и сада напредњачка владајућа већина, а ми тада представљали и бранили Предлог закона о извршењу и обезбеђењу, који је поднела посланичка група Српске радикалне странке Мирјану Димитријевић назвали извршитељком из пакла и, наравно, тачно смо знали и наводили због чега смо је тако назвали.

Мирјана Димитријевић је од судских извршитеља још 2016. године добила предмет Милене Марковић за који су судски извршитељи након спроведеног поступка и вештачења утврдили да нема основа за извршење. Мирјана Димитријевић је противправно поновила поступак, ангажовала неке своје вештаке, своје геометре и добила налаз који је тражила. Када она буде одговарала и њени ће сарадници јер је Апелационо јавно тужилаштво тражило покретање поступка против целе „дружине“.  

Извршитељка из пакла

Ко је Мирјана Димитријевић? Она је увек игнорисала судске одлуке и редовно извршавала предмете где је извршење фактички било немогуће спровести зато што се или некретнина односила на неке друге људе, или некретнина није уопште била предмет неког судског спора. Њој је било важно да она заврши тај поступак, да отме људима имовину и да, наравно, наплати невероватно високе трошкове. То се у напредњачком закону зове награда за извршитеље.

Рецимо, извршитељ некој породици узме стан зато што су банци дужни рату кредита коју нису могли у одређеном моменту да плате. Из разних разлога. Члан породице  на пример добио отказ, разболео се, умро и извршитељ без трунке разумевања и емпатије узме тај стан. Онај ко је остао без стана мора да плати трошкове извршења који се зову награда. Огромни трошкови и ироничан назив. Наградите извршитеља који вас је избацио на улицу.

Од „награда“ 900.000 евра годишње

По чему је још Мирјана Димитријевић позната?! Она је пре две године пријавила да је њена годишта зарада 900.000 евра. Дакле, 75.000 евра је месечна зарада Мирјане Димитријевић. Позната је и по томе да је буквално опљачкала Добрилу Петровић. То је једна старија госпођа, која је 45 година живела у стану, тада са ћерком и двоје унучади и она је потпуно мимо закона ту породицу избацила на улицу. Добила је „награду“ од невероватних 11.000 евра коју је Добрила Петровић морала да плати. Наравно, жена није имала тај новац и њој ће се од пензије до краја живота, ако буде довољно дугo живела да све то врати, узимати две трећине, зато што треба да плати 11.000 евра Мирјани Димитријевић.

Због чега је баш Мирјана Димитријевић интересантна? Била је судија и важна напредњачкој власти. Напустила је фини и уважени судијски посао, који је и пристојно плаћен и отишла у мало, али одабрано друштво пљачкаша које зову јавни извршитељи. Интересантно је да је Мирјана Димитријевић била у тиму Српске напредне странке, њиховог министарства правде за  изради Нацрта закона о извршењу и обезбеђењу. То је било једино у Хагу. У Хашком трибуналу су судије и тужиоци сами доносили прописе по којима су радили. Тако је и Мирјана Димитријевић учествовала у изради нацрта, касније предлога, данас и закона који се, нажалост, примењује. Она је сама утврђивала и колике ће им бити накнаде и како ће они да раде и како ће да избацују људе на улицу.

Доста смо и често и говорили и писали о јавним извршитељима, они који су имали срећу да још увек нису имали блиски сусрет са овим крвопијама кроз овај кратки опис рада извршитељке из пакла најбоље ће разумети зашто треба укинути јавне извршитеље и поступак извршења вратити у надлежност судова одакле никада нису смели бити ни измештени.

Посебно је интересантна спрега банака, извршитеља и њихових намештених купаца, али о томе неки други пут.






 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.