Претражи овај блог

четвртак, 13. фебруар 2014.

ЗА РИПЛИЈА

Свако ко се осмели да украде неке паре, прво што помисли је: "Само да ме не ухвате они из тужилаштва". Претпоставља се да се тужилаштва стварно баве подизањем оптужница против лопова и криминалаца. Посебно се то претпоставља за Републичког јавно тужилаштво и Државног тужиоца Загорку Доловац. Али, изгледа да они који их добро познају немају тај страх. Прва је то схватила Мирјана Максимовић која се дрзнула да из Републичког тужилаштва фалсификовањем проневери-читај украде- три милиона динара, најмање. Наравно, није ми тема Мирјана Максимовић. Правник сам и поштујем презумцију невиности. Истрага и правоснажна пресуда ће утврдити да ли је и колико буџетског новца украла извесна Мирјана. Проблем је много озбиљнији. Реч је о Републичком јавном тужилаштву. Њихова је обавеза да раде тако да се нигде или скоро нигде неко не усуди да узме оно што није његово.
Како је могуће да госпођа Доловац не примети да у Тужилаштву недостаје три милиона динара. Са колико то средстава располажу да су им три милиона неприметна. Зар Загорка нема појма колико се новца троши за службена путовања и где то уопште путују јавни тужиоци? Њихово је да прате прописе, а то је могуће на интернету, могу да читају и штампана издања закона. Шта ће им службена путовања! Да иду по белом свету да им непријатељи Србије у Европској унији соле памет!? Ето, да није тог суманутог срљања у Европску унију не би било ни овог скандала, не било службених путовања па ни Мирјана не би могла да украде, ако је украла.
Кажу да је фалсификат скоро савршен. Фалсификат учињен у служби Државног тужилаштва. Да није трагично било би смешно.
Ако ово није доказ колико су урушене институције система, не знам онда шта јесте. Подсећа ли вас ово на украдене тестове и хапшење раднице која је наводно у брусхалтеру изнела један примерак?  Мене подсећа.
Свакако да свако сноси личну одговорност за дело које учини и зато мора и да одговара, али не може се заобићи ни одговорност надређених. Бар морална.
Радош Љушић, директор Службеног гласника у којем су штампани тестови није се тада ни огласио, а камоли поднео оставку. Не оглашава се ни Загорка Доловац, очигледно не размишља ни о оставци. Морална одговорност!? Мада...ако Вучићу затреба неки проценат...ко зна.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.