Претражи овај блог

понедељак, 13. јун 2016.

"УДЕЛИ МИ" И ЦЕНЗУС КОАЛИЦИЈЕ


На ванредним парламентарним изборима који су одржани 24. априла ове године изборни цензус прешло је седам изборних листа. Пет мањинских листа прешло је природни праг и освојили укупно 7 посланичких мандата. У духу Закона о избору народних посланика било би логично да је у овом скупштинском сазиву формирано седам посланичких група, уз могућност удруживања самосталних посланика са мањинских листа у једну посланичку групу.
Али, било је другачије. Формирано је шеснаест посланичких група. Са тенденцијом повећања броја.
„Удели ми“ странке у Народну скупштину је увео Александар Вучић на својој изборној листи, а цензус коалиције амерички амбасадор Скот, на својим неформалним изборним листама. Добро, ни Скот не би могао сам.
Све ове странке појединачно  би освојиле по неки промил или проценат гласова, али оне ће ведрити и облачити. Они ће доносити одлуке по вољи Владе Србије. Они ће уцењивати за утицајна и добро плаћена радна места и државне функције. Они могу све јер им је тако „удељено“. Предизборне коалиције обесмишљавају утврђивање изборног цензуса јер и странка са два промила гласова може постати парламентарна. И учествовати у извршној власти. И условљавати. Бесмислено је да странке које скоро да и немају чланство постану парламентарне. Она политичка партија која нема подршку бар 5% грађана мора остати ванпарламентарна. Све остало је злоупотреба, трговина и задовољавање појединачних интереса.
Овај скупштински сазив најбоље осликава злоупотребу закона. А закон је јасан. У Парламент улазе странке које освоје најмање 5% гласова бирача који су гласали. Све остало је превара. И предизборна и постизборна. Можда термин изборна листа у закону дозвољава и овакво тумачење. Дух закона не дозвољава. А и неморално је. Као што је неморално и силом и страним утицајима ући у Парламент.
Српска радикална странка је једина политичка партија која је на изборе изашла самостално, поштујући и закон и народ. И вољом бирача појединачно је друга по снази у Народној скупштини Републике Србије.

О овоме се ћути да се не би покварила идила Вучићеве „убедљиве победе по вољи народа.“

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.