Претражи овај блог

среда, 20. август 2014.

НОВИНАРИ ИЛИ "НОВИНАРИ"

Чиме год се у животу бавимо у обавези смо да чувамо достојанство професије. И струку. Посебно су то дужни новинари. Они обликују јавно мнење и озбиљно утичу на велики број људи који немају ни знања, ни времена ни воље да анализирају оно што им се сервира, већ све прихватају здраво за готово. Они, новинари и медији, имају пресудан утицај на обликовање изборне воље грађана.
Бивши Вучићев министар привреде Саша Радуловић одржао је конференцију да би упознао јавност са сумњивим и штетним уговором који је Вучић закључио са Етихадом. Могао је и пре Вучићеве конференције. Било би више ефекта. Али, то није тема. Тема је спин. Спин који држи "високи" Вучићев рејтинг.
Новинарка на Радуловићевој конференцији показала је како је у Србији новинарство ниско пало. Извињавам се малом броју озбиљних професионалаца који се сигурно неће препознати у овој причи.
Та новинарка "новинарка" је очигледно имала задатак да скрене пажњу јавности са суштине. И успела је, посебно на једној телевизији. Са националном фреквенцијом, нормално. Дама је "професионално" инсистирала да Радуловић одговори на њена питања која се односе на поступке који се против њега воде у Агенцији за лиценцирање стечајних управника. Да се разумемо, Радуловић заиста дугује одговоре на та питања. Дугују их и Вучић и Агенција. Поступци против Радуловића се одавно воде. Започети су пре него што је Вучић проценио да је он непроцењива вредност у његовој влади и то на месту министра привреде. О томе се тада писало само на фејсбуку и твитеру. Медији "нису" имали такве информације. Ни Вучић и снсовци који су после салви похвала на Радуловића осули дрвље и камење.
 И Млађан Динкић је као Вучићев избор постао министар финансија, судећи по медијима, изгледало је са беспрекорном биографијом. О њему се "све сазнало" тек када је то одговарало господару Вучићу.
Исто је било и са миљеником премијера меког срца. Малим са Јејла. Стварно, шта би с њим?
Да је новинарка из ове приче тада питала и причала све би било јасније, можда и другачије.
Можда Вучићу не би поклонили оно време за најаву, а потом реконструкцију владе и изборе када је у кампањи кудио људе које је претходно хвалио.
Сада "безгрешни" премијер предложио новог министра привреде. И хвали га. Опет ћемо добити најбољег. Као и ове претходне. Рече министар Вулин, пре објављивања имена новог министра, да ће сигурно бити одличан јер они ни до сада нису грешили у избору па не зна зашто би сада. Ако нису грешили, шта је онда са Динкићем и Радуловићем? Новинарка из ове приче била је и на Вулиновој конференцији, али га то није питала. Није било у синопсису.
Пре избора Жељка Сертића новинари имају прилику да покажу да ли су новинари или "новинари". Његова биографија је инспиративна за новинаре. Дипломирани менаџер. На Униону. Рођен 1967. године, а Унион почео да ради 2005. Ако је био први уписани бруцош, Сертић је то постао са 38 година. Као свршени средњошколац је био директор предузећа Магма, а власник тог предузећа је Дмитар Ђуровић, снс кадар на месту Коридора Србије. Случајност?! 
Не би било добро да медији почну да пишу о његовом евентуалном сукобу интереса тек када то у оквиру нове реконструкције "примети непогрешиви." И када новинарка из ове приче добије синопсис са питањима у вези са оснивачким правима у предузећу Готра и функцији председника Привредне коморе Србије, а потом и министра привреде.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.