Претражи овај блог

уторак, 12. фебруар 2019.

УПОЗОРАВАЛИ СМО - ДЕСИЛО СЕ


Често се у народу чује: „Радикали су опет били у праву“. Углавном са закашњењем. Када ништа више не може да се учини да се настале штетне последице отклоне.

Читам наслов у једним дневним новинама: „Потомцима нациста враћају куће“. И нисам изненађена. Напротив. Сетих се 2011. године и скупштинске расправе о Предлогу Закона о враћњу имовине и обештећењу (Закона о реституцији). Посланици Српске радикалне странке одлучно и оштро су се супротстављали доношењу овог штеточинског закона. Износили смо озбиљне аргументе, али тадашњој власти важнији су били налози чиновника Европске уније него озбиљни аргументи и нтереси државе. Између осталог, тврдили смо да ће се десити управо ово што се десило сада, седам година касније. Србија враћа имовину потомцима нациста, одузету зато што су као народни непријатељи учествовали у покољима Срба у току Другог светског рата.
Много је оваквих примера и много накнадних признања. Много је сличних примера и данас.
Упозоравали смо на време
Тврдили смо на седници Народне скупштине да се Закон о водама мења да би се обезбедили услови за продају Луке у Новом Саду. Познатом купцу. Немачкој компанији Ремус Логистик. Скотов министар у Влади Републике Србије Зорана Михајловић тврдила је тада да посланици Српске радикалне странке измишљају и да је нама само важно да њу нападамо. Ваљда умишља да је много важна. Тврдила је и да једину од десет лука која је остала у државном власништву и да ће тако и остати. Подсећамо да је у току јавни позив за продају луке Нови Сад и да је извесно да ће будући власник бити немачки Ремус Логистик.
Тврдили смо да је министар Младен Шарчевић у корумптивном послу хрватској компанији дао 1,6 милоиона евра за куповину софтвера за електронске дневнике и да ти дневници нису у функцији. Осим у свега неколико пробраних школа. Шарчевић нас убеђивао да нисмо у праву и да изосимо паушалне оцене. Пре неколико дана у једном интервјуу тај исти Младен Шарчевић „се пожалио“ да нема услова за примену електронских дневника, али ће се потрудити да примена почне током 2020. године.
Износили смо аргументе и конкретна решења за лош прдлог Закона о финансијској подршци породици са децом. И све смо били у праву. Доказ је најава министра Зорана Ђорђевића да ће већ почетком јануара Влада предложити измене и допуне тек усвојеног закона.
Када се расправљало о предлогу Закона о државном премеру и катастру тврдили смо да ће Закон бити непримењив и да ће унети општи хаос у регистрацији катастра непокретности. Надлежни министар Зорана Михајловић нас је оптуживала да ми српски радикали имамо нешто против ње лично и да због тога критикујемо иначе „одличан“ закон. Сада се крије од јавности да службе катастра штрајкују управо из разлога које смо у току расправе износили. Хаос је настао. Службе за катастар непокретности је затрпан жалбама о ћутању администрације, а Зорана Михајловић најављује измене и допуне тек донетог закона. Без осећаја одговорности и срамоте, каже да је то нормално јер су у току примене закона утврдили одређене неправилности. Зорана Михајловић не покушава ни да сакрије да заправо експериментише са најважнијим темама за сваког грађанина Србије. Ништа чудно. Она експериментише са државом, Како скот каже. Јер за њих двоје и јесте циљ „што горе, то боље“
Радикали су опет били у праву
Рекли смо и да је Закон о пензијском и инвалидском осигурању неуставан и неодржив. Да је то јединствен пример у свету да закон не прописује време и начин усклађивања пензија. Тврдили смо да се може десити да се пензије уопште не повећавају зато што то зависи од воље чланова Владе. Законску обавезу су им укинули посланици скупштинске већине. Министар финансија је већ обавестио јавност да ће повећања пензија битуи, ако буде суфицита у буцету. И ево, из власти већ најављују повећање пензије само за одређене категорије пензионера. Није спорно да најниже пензије треба повећати. Али на основу закона. Тако да од најниже пензије може достојно да се живи, а да највећа пензија буде три пута већа. То је став Српске радикалне странке који смо заступали и у последњој расправи о овом закону. Тврдили су и да ће пензионерима „уделити“ помоћ од по пет хиљада динара. Рекли па порекли. Једнократна помоћ била је три хиљаде динара. Изгледа да пензионери само треба да моле Бога да се у Србији што чешће одржавају парламентарни избори јер ће им власт тада сасвим сигурно повећати пензије. Само тада да их преваре за глас. Само тада јер по закону иначе не морају.
Напредњаци и досманлије деле исте „вредности“
Били смо гласни и 2011. године када су претходници садашњег режима у правни систем Републике Србије уводили извршитеље. Још тада смо их звали харачлијама који ће народу отимати „и црно испод нокта“ и то наравно добро наплаћивати. Рекли смо да судске службенике не треба замењивати партијским кадровима и дозволити им да потраживања наплаћују без икаквог ограничења. Не залажемо се ми за хаос и грађанску непослушност. Напротив. Али ово што свакодневно слушамо и читамо о бахатом понашању јавних извршитеља је неподношљиво. То што раде већ је достигло ниво органозованог криминала. Док породице због ситних дугова избацују из станова које ивршитељи продају својим саучесницима у овом послу, представници бивше и садашње власти се у медијима препуцавајиу око тога ко је крив због тога што су јавни извршитељи постали оно што смо причали да ће бити. Харачлије и безочни криминалци. Криви су и једни и други. Они што су их промовисали и ови што су их задржали. У праву смо само српски радикали. И онда и сада.
Нисмо срећни што се тек протеком времена констатује да су српски радикали били у праву. Бићемо када то буде прихваћено у моменту када о томе говоримо. Биће срећни и сви грађани Србије, јер ми српски радикали све што радимо на политичкој сцени радимо у интересу државе и народа. Не руководимо се дневном политиком већ истином и општим интересом. Уверени да долази време да ће нас грађани разумети. Исправно и правовремено.

Вјерица Радета

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.