Претражи овај блог

среда, 14. октобар 2020.

ИНТЕРВЈУ ПОРТАЛУ СРПСКА СТВАР

 

У ишчекивању нове Владе разговарали смо са Вјерицом Радета,

потпредседником Српске радикалне странке

 

У НОВОЈ ВЛАДИ НЕ СМЕЈУ БИТИ МИНИСТРИ СА АФЕРАМА,

РАСПРАВА О ПОЛНОЈ СТРУКТУРИ БУДУЋЕ ВЛАДЕ ЈЕ БЕСМИСЛЕНА

Српска ствар: У медијима се свакодневно обавештава да ће у новој влада Ане Брнабић бити 50% жена. Да ли верујете у то?

Вјерица Радета: То је апсолутно небитна информација, као што је небитно и да ли ће тако стварно бити. Таквим информацијама се замајава јавност. Људима се скреће пажња са реалних и свакодневних проблема. Када се на насловним странама режимских медија појави наслов да ће жене бити у великом проценту у Влади па се још лицитира са именима, објаве се фотографије неколико мање или више познатих жена које се баве политиком, наравно у оквиру владајуће странке, онда то, потпуно неоправдано, постаје тема о којој се прича.

Српска ствар: Ако у Влади ипак буде више од 50% жена, да ли очекујете да ће таква Влада бити успешнија од ове још увек актуелне?

Вјерица Радета: Бити припадник овог или оног пола, ове или оне старосне доби, није квалитет сам по себи, а није ни мана. То је само чињеница која не може имати никаквог утицаја на нечији рад. И у овој влади Ане Брнабић било је жена министара, али је рецимо Зоран Михахловић оставила најдубљи траг у раду Владе. Не зато што је жена, већ због тога што је шпијун у Влади, што је расипала новац из буџета, што је брукала и Владу и државу на сваком кораку. Зорана Михајловић је противзаконито у приватне сврхе трошила новац са кредитне картице Владе Србије, она је самостално уговорила посао на градњи дела коридора од Прељине до Појата са Америчким Бехтелом и оштетила државни буџет за 300 милиона евра, она је паралисала рад Катастра и тако опструисала рад једне од најважнијих служби у земљи, она је са осмехом у згради Владе испратила изјаву бившег америчког амбасадора Скота да је Косово самостална држава она се мешала у све и свашта, прогонила раднике на градилиштима, нападала кинеске компаније које раде у Србији...Зорана Михајловић ништа од овога није радила зато што је жена већ зато што је то њен модел понашања. И у томе се мало разликује од, на пример, Златибора Лончара.

Српска ствар: Шта иначе очекујете од нове Владе?

Вјерица Радета: Ништа спектакуларно. Политика Владе не зависи од имена министара и то је општепознато. Било би вема важно да Александр Вучић не дозволи да у новој Влади остану министри који су уплетени у афере и разне криминалне послове. Јавност зна који су то министри јер смо ми из Српске радикалне странке указивали на све министарске лоповлуке и недостојна понашања. Председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ недавно је на конференцији за новинаре упозорио Александра Вучића да такви министри никако не би смели бити чланови нове Владе. За Србију би било добро да послуша добронамеран савет. Будућа Влада може бити успешна само ако прекине преговоре око уласка Србије у Европску унију.

Српска ствар: Да ли очекујете да ће нова Влада бити влада континуитета са садашњом владом, с обзиром да ће на челу бити исти пердседник Владе?

Вјерица Радета: Континуитет нове са актуелном Владом не зависи од тога ко је председник Владе већ од концепта државне политике коју не креира Влада већ председник Републике. Добро би било да се континуитет прекине у односу на евроинтеграције, а да се настави и појача интензитет сарадње са Руском Федерацијом, Народном Републиком Кином и другим пријатељским земљама. Једино такав заокрет био би користан за државу и народ. Пре свега за решавање проблема на Косову и Метохији. У сваком случају, ми ћемо пратити све потезе будуће Владе и као и до сада разоткривати незаконите потезе министара, али ћемо критиковате и све погрешне политичке потезе власти.

 

Српска ствар: Како коментаришете то што ни три месеца након избора није изабрана нова Влада и како коментаришете то што техничка влада доноси одлуке о важним животним питањима?

Вјерица Радета: Након завршених избора и изборног резултата Српске напредне странке било је логично да се Народна скупштина конституише у веома кратком року, а потом и да се изабере Влада. С обзиром да је Уставни суд последње нерегуларне парламентарне изборе признао као регуларне и тако показао понизнонст према актуелном режиму, није било разлога да тако не буде, али Александар Вучић воли да драматизује ствари, да дисциплинује и своје сараднике и будуће коалиционе партнере, да их, што би се рекло, крчка на тихој ватри, он је изабрао да поступак избора Владе траје овако дуго. Опет да би се јавност забављала неважним стварима. Медији намећу тему избору Владе да се не би бавили одлукама Владе о, на пример, осуди избора у Белорусији, отказивању војних вежби, нејасних одлука о настави у доба короне...И о техничкој Влади која то није, јер још увек није прошао законски рок за избор нове владе. Формално је све у складу са законом, суштински са вољом председника Српске напредне странке.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.