Претражи овај блог

недеља, 25. октобар 2020.

ЖЕНСКА МОМЧАД

 


Они који се сећају спортског коментатора Милке Бабовић сећају се и да је она колективне спортске женске екипе звала женска момчад. И тада је то свима било смешно. Било би и сада да се не ради о женама које је Александар Вучић изабрао за чланове Владе Републике Србије. Да. Вучић их је изабрао. „Замолио је“ једнопартијски парламент да усвоји његов предлог, о којем ће, како рече, Ана Брнабић моћи да говори наредних дана. Као у време бирања влада када је Милке Бабовић била спортски коментатор.

Без обзира на полну структуру најављене Владе, она једну од својих основну функцију неће испунити. Не може, ако је та функција борба против корупције и криминала. Не могу то министри који су огрезли у криминалу. Не могу то Зорана Михајловић, Златибор Лончар, Небојша Стефановић, Вања Удовичић...

Основни утисак, када се прочита састав нове Владе, је да се заправо чита списак досманлијских мање или или више познатих функционера. Деведесет посто министара су учествовали у петооктобарској булдожер револуцији. Под шињелом Расима Љајића, Млађана Дикнића, Мирољуба Лабуса, Војислава Коштунице, Бориса Тадића. Разних досманлија, свакако.

Да ли је реално да се ти министри ухвате у коштац са криминалом својих стваралаца и ментора? Па није, наравно да није. Као што није реално да ће се криминалом бавити министри који су у претходној влади учествовали у криминалу. Нити је реално, нити ће се десити.

Покушај да се представи да је велики број жена у Влади неки епохални успех, само је покушај. Поготово када се прочитају биографије тих ускоро министара.

За јавност је свакако најинтресантније питање откуд у Вучићевој влади Гордана Чомић. Посланици Српске радикалне странке о томе су на дуго и широко говорили у Народној скупштини када су напредњаци ничим изазвани смислили да Гордана Чомић, коју су баш тих дана нагло прозвали Гоца, у Народној скупштини представља предлог закона којим се повећао проценат жена на изборним листама. Не нужно и у Народној скупштини.

Наивно је било веровати да су напредњаци стварно прихватили некакав, макар и најбољи предлог, Гордане Чомић. Нису, наравно. Али „Гоца“ је била пројекат. Било је још кандидата. Татјана, за напредњаке Тања, Мацура, на пример. „Гоца“ је ипак била репрезентативнија.

Она је прихватила да због личне користи послужи као икебана каква је Вучићу тада била потребна. Њу је извукао из проевропске, читај антисрпске, опозиције и припремио је за изборе. Сакупио потписе, који наравно морају и да се плате, организовао кампању кроз коју је ишла везаних очију и бирачима показала средњи прст. Била је то порука - баш ме  брига за изборе, ја сам се договорила са Вучићем. Гордана Чомић, борац за равноправност и друштвени дијалог?!

Гордана Чомић која одавно јавно заступа став да је Косово и Метохија изгубљено за Србију и да га треба предати шиптарима. Гордана Чомић која јавно прича да се у Сребреници десио геноцид, Гордана Чомић која тврди да су Радован Караџић, Ратко Младић, Војислав Шешељ и други српски јунаци ратни злочинци. Још каже, без обзра на пресуде Хашког трибунала, они су за њу ратни злочинци. За Гордану Чомић, Вучићевог министра.

Јавност се сећа Гордане Чомић из времена досмалијске силе када је често мењала Наташу Мићић и водила седнице Народне скупштине. И баш је била за дијалог! Можда због онога што је целу посланичку групу Српске радикалне странке новчано казнила и избацила са седнице само зато што смо носили мајице са ликом нашег председника који је тада био у Хашком казамату. И натписом Српски јунак, што је био општи став у Србији. Или због онога што је учествовала у истеривању посланичке групе Демократске странке Србије па је дозволила да у Народној скупштини у неком периоду буде преко 300 народних посланика. Или због свакодневног кажњавања народних посланика, углавном Српске радикалне странке, чак и када би неко од нас рекао да је Борис Тадић издајник. Такође општи став у Србији.

Пребирам тако шта је то што је Гордану Чомић препоручило за Вучићевог министра. Ово већ набројано не би могло бити, неприхватљиво је за препоруку. Једино што ми је пало на памет је да је Александар Вучић изабрао „Гоцу“ Чомић за министра чији портфељ задовољава захтеве чиновника Европске уније јесте њен однос према Александру Вучићу у време његове најблиставије политичке каријере, у време када је као народни посланик жустро и срчано заступао ставове Српске радикалне странке и када је био оличење младог политичара изразито националног набоја.

Вероватно је сада захвалан Гордани Чомић што га је прекидала у пола реченице, што му није дозвољавала да заврши мисао и вероватно мисли да му је тако помогла. Било би му још теже да се представи као новорођени европејац да га Гордана Чомић није прекидала у пола реченице и што му није дозвољавала да до краја изнесе своје тадашње евроскептичне  ставове.

Ипак, има „Гоца“ огромну заслугу која је некако остала у другом плану. Јавност зна да су Мики Ракић и Борис Тадић свестрано учествовали у прављењу Српске напредне странке. Неправедно је скрајнута веома важна улога Гордане Чомић у томе. Она је била спона са Уставним судом који је донео неуставну одлуку и мандате дао на располагање народним посланицима. Она је имала кључну улогу у отимању мандата Српске радикалне странке. Она је на сред јавног слушања утрчала у салу и славодобитно махала још топлим примерком Службеног гласника где је објављена неуставна одлука Уставног суда.

Вучић је очигледно захвалнији Гордани Чомић за формирање напредњачке странке него многим страначким првоборцима који су и у овој расподели остасли „кратких рукава“.

О томе, а и о осталим министрима причаћемо и писаћемо у наредном периоду. И нећемо их делити по полу. Има много важнијих критеријума. Криминалцима и издајницима није место у српској влади. О томе ћемо. Конкретно и аргументовано.

Ово је било посвећено „женској момчади“, Гордана Чомић је парадигма, а за два-три дана женска момчад истрчава на терен.

Шести октобар може да почне.

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.