Претражи овај блог

понедељак, 21. октобар 2019.

УСТАВНИ СУД МОРА ДА ШТИТИ ДРЖАВНЕ ИНТЕРЕСЕ




Српска радикална странка је, водећи рачуна о државним интересима, поднела Уставном суду Републике Србије Иницијативу за оцену уставности члана 1. Закона о потврђивању Уговора између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава о изручењу који је скупштинаска већина усвојила 14. фебруара 2019. године. Иницијативу смо поднели још 4. марта, али од Уставног суда не стиже никаква информација. Као и много пута раније Уставни суд, уместо заштите државних интереса, штити актуелни режим. Зато и не реагују. А, већ су морали, с обзиром да примена овог споразума може нанети велику штету држави и и много муке неким нашим држављанима.
Закон о потврђивању Уговора између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава о изручењу никако није смео бити усвојен јер може имати катастрофалне последице и зато Уставни суд мора да га поништи.
Не сме се дозволите испоручивање држављана Србије Америци
Овај уговор предвиђа да се Сједињеним Америчким Државама могу испоручити сва лица држављани Србије која су кривично дело извршила од 1901. године до данас. Значи, има ретроактивно важење. У кривичном праву се избегава било какво ретроактивно важење,  међутим, овде се гази један од основних принципа уставног поретка.
            Код доношења овог закона није се водило рачуна о чињеници да се кривично-правни системи Србије и Сједињених Америчких Држава много разликују. На пример, тамо постоји смртна казна, код нас не постоји, па се у овом уговору каже – даће се гаранција да неће бити изречена смртна казна. Међутим, кад неко дође до америчког суда, више никаква гаранција не важи. Не може извршна власт Сједињених Америчких Држава ограничити ниједан свој суд у том погледу. Тамо је суд изнад извршне власти у конкретном судском поступку и онда извршна власт још може да добије озбиљне критике зато што је закључила уговор који се не може реализовати. Наравно, овај  уговор ће се примењивати само на српске држављане. Илузорно је очекивати да ће Сједињене Америчке Државе изручити неког свог држављанина Србији, чак и ако би било неспорно да је то њихова обавеза по овом уговору. Наравно, прво ће уследити захтев за изручење осумњичених за убиство браће Битићи. Американцима ништа не значи чињеница да они пред нашим судовима не би могли да одговарају јер је у случају браће Битићи наступила апсолутна застарелост. Што је најгоре, американци могу за то убиство да оптуже било кога.
Американци хоће осумњичене за убиство браће Битићи
Реалност је да се нико у Србији неће усудити да се супротстави захтеву за изручење од стране Сједињених Америчких Држава. Ако (а десиће се) Американци кажу – дајте нам тог, тог и тог полицијског генерала, јер су осумњичени за убиство браће Битићи, поставља се питање ко ће се усудити да каже – е, ми имамо дискреционо право да вас одбијемо. Уосталом, да је ико мислио да одбија евентуални захтев за изручење, не би ни дошло до закључивања и потврђивања оваквог уговора. Напротив, применом овог неуставног уговора иде се на руку захтевима Сједињених Америчких Држава које нам испостављају на такозваном путу у Европску унију. Без обзира колико је актуелна власт опредељена за улазак Србије у Европску унију, не сме се пренебрегнути обавеза поштовања Устава Републике Србије.
У Србији је апсолутна застарелост кривичног гоњења за најтеже кривично дело 25 година. То се не односи на ратне злочине и злочине против човечности. Код Американаца нема тог ограничења. Они и после сто година воде кривичне поступке за убиство, за силовање и за разнa друга дела. Шта то значи и шта све можемо да очекујемо ако буде примене овог уговора?! Дефинитивно немерљиву штету за државне и националне интересе.
Десиће се и у случају паљења америчке амбасаде у Београду. То је у Сједињеним Америчким Државама кривично дело за које нема ограничења кроз институт застарелости. Подсећамо, десило се каменовање, па онда можда случајно паљење зграде амбасаде.
Одговорност за паљење америчке амбасаде, а не и за бомбардовање кинеске
Ако  Американци затраже да буду испоручени они који су наредили каменовање амбасаде, тражиће да се изруче Борис Тадић, Војислав Коштуница и Томислав Николић. Не може се десити да се осуде младићи који су гађали камењем зграду амбасаде ако се не суди онима који су омогућили да се то ради, чак и наредили. Ако Уставни суд допусти примену овог уговора, последице ће бити као оне од суђења у Хашком трибуналу. А данас је ваљда свима јасно да је то квази суд у којем се судило искључиво Србима. То се никада више не сме дозволити. Изручивање високих државних функционера, актуелних или бивших, страним судовима је питање части државе.
            Да ли неко мисли да би било могуће да Србија затражи изручивање оних који су бомбардовали кинеску амбасаду у Београду?! Па и када би се то десило, изручивање сигурно не би. Србија се потврђивањем овог уговора фактички потчинила америчким правосудним властима. И то супротно одредбама Устава Републике Србије.
Американци ће инсистирати на својим захтевима, а власти у Србији ће удовољавати њиховим захтевима. И све то газећи Устав. Наравно, ако Уставни суд не буде хитно реаговао по овој иницијативи. Поштовањем Устава чува се и  достојанство државе, а примена овог уговора о изручењу понизила би државу и све држављање Србије.
Познато је да у Сједињеним Америчким Државама нема  стриктне поделе власти на извршну, законодавну и судску власт, као што је то случај у европским земљама. Код њих  све то ради извршна власт, све док се не дође до суда.
            ФБИ је у саставу Министарства правде, Јавно тужилаштво је у Министарству правде.  У Америци тужиоци не иду „на консултације“ у стране амбасаде као што је то чест случај у Србији. Због свега тога се не може имати поверења да не би било страшних злоупотреба код примене овог уговора. Чак и када би био у складу са одредбама нашег Устава. А није.

           
.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.