Претражи овај блог

понедељак, 21. октобар 2019.

НАРОДНА СКУПШТИНА У ВАНРЕДНОМ ЗАСЕДАЊУ




У току редовног пролећног заседања Народне скупштине било је, без оправданог разлога и објашњења, доста нерадних дана. У ванредном заседању било је доста радних дана. И донетих закона. Као и иначе, углавном се ради о изменама и допунама постојећих закона. И увек ради усклађивања са директивама Европске уније.
Измене закона по директивама Европске уније
Посао Народне скупштине као највишег законодавног тела је да доноси законе и да преко надлежних одбора и Владе Републике Србије прати примену закона. И нормално је да се повремено закони мењају. Ако се уоче неки недостаци у току примене закона. Истина, ако су ти недостаци бројнији, увек је најбоље донети нов закон. А најбоље је приликом доношења закона водити рачуна о интересу државе и народа па доносити законе који трају и у чијој примени се неће дешавати проблеми. Али, већ две деценије проблем у Србији је у томе што владајуће већине доносе законе по налогу Европске уније. Често се расправља о тексту који је буквално лош превод неког закона. И нормално, такви закони не могу допринети бољем животу народа у Србији. А требало би.
Последњих година честе су измене и допуне закона где у образложењу прецизно стоји да се закон мења на основу директиве број неки. И када посланици Српске радикалне странке укажу на то, посланици власти безобразно тврде да је то интерес нашег народа и да нема везе са Европском унијом.
Без заштите интелектуалне својине
У току лета усвојене су измене и допуне Закона о патентима и Закона о ауторским и нсродним правима. Једино су српски радикали били против. Пре свега због тога што су оба закона усвојена на основу директива Европске уније. И што није било суштинских измена тих закона. Што се законима не штити интелектуална својина као највећа вредност. Посланици власти нису разумели наше примедбе, нису разумели да је фалсификат свака простопроширена реченица која се препише, без означавања одакле је преписана и ко је аутор дела одакле је та реченица преписана. Не чуди што нас нису разумели. Они разумеју само како се без студирања долази без дипломе, а и фалсификовани докторати нису има страни. Уосталом, први председник највеће владајуће странке, Српске напредне странке, Томислав Николић остаће упамћен по лажној факултетској дипломи и испитима које је „полага“ до је био у Стразбуру или док је говорио у Народној скупштини. Добро, није знао ни детаље у вези са својом мастер дипломом.
Закон који ће ступити на снагу-никада
На једној од јулских седница Народна скупштина је потрошила два дана у расправи о Предлогу Закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација. Дуг наслов, али ипак много краћи од рока када ће овај закон ступити на снагу. Овај предлог закона је за рубрику-веровали ии не. Наиме, након дводневне расправе скупштинска већина је усвојила овај Предлог. И дана су Србији имамо Закон о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација. Имамо, али као да немамо. У последњем члану овог Закона стоји да ће се Закон примењивати након уласка Србије у Европску унију. Наш народ би рекао- о светом никада. Упозоравали смо посланике власти на бесмисленост доношења закона који се неће примењивати. Ми српски радикали верујемо никада. Уверени смо да Србија никада неће ући у Европску унију. И каква је корист од таквог закона , чак и да је најбољи на свету. Расправо о овом Предлогу посланици Српске радикалне странке искористили су да укажу јавности на погубност тог такозваног европског пута, али и на бесмисао доношења закона по налозима Европске уније. И понижавању Србије пред једним од својих највећих непријатеља.
Дуално образовање као израбљивање
После Закона о дуалном образовању за средњи степен школске спреме ЕУ послушници су прихватили и Закон о дуалном моделу студија у високом образовању. Министар Младен Шарчевић је тврдио да овај закон предлаже збо доброг искуства са дуалним образовањем по закону који је донет 2017. године. Као и увек спремни за дискусију посланици Српске радикалне странке су подсетили министра да тај закон тек ове школске године почиње да се примењује и да се ефекти његове примене не могу упоређивати из простог разлога што и не постоје. И министар и посланици власти били су матирани јер су ухваћени у лажи. Нису имали ни један аргумент против аргумената радикалских посланика. Министар је покушао да обмане јавност да ће сваки студент који заврши студије по дуалном систему образовања одмах добити посао код послодавца код којег би завршавао студије. Наравно, није могао да каже у којем члану Закона то пише. Зато што нигде не пише. Као ни обавеза послодавца да адекватно плати рад тог студента који би унствари више радио него студирао. Став Владе и скупштинске већине је да страним послодавцима поред свих привилегија које добијају у Србији добију и јефтину радну снагу. Јефтинију и од оне коју добијају запошљавајући раднике у Србији за минималну цену рада, која је за наредну годину нижа за седам хиљада динара од најниже потрошачке корпе. Невероватно подаништво и потцењивање и вређање сопственог народа. И опет зарад пута у Европску унију. У коју Србија никада неће ући.
Комунална милиција са овлашћењима полиције
Пракса је показала да је увођење комуналне полиције праћено низом проблема и злоупотреба од које су грађани доживљавали разне непријатности. Један инцидент се завршио смрћу продавца лубеница. И све то власти није било довољно. Опет по налогу из Европске уније донели су и Закон о комуналној милицији. Овлашћења која закон даје комуналној милици плаше. Плаши чињеница колике су злоупотребе могуће кроз примену овог Закона. Комунални милиционар може обављати посао и без униформе. Без униформе може да легитимише кога год хоће, може да упада у стан у свако доба дана и ноћи, може да приводи људе, да ислеђује. Злоупотребе комуналне милиције су могуће и од неких других људи. Од сваке битанге која може да се представи као комунални милиционар, да упадне у кућу, да опљачка, да одузме аутомобил. Објективан је страх да ће последице злоупотребе овог закона пунити насловне странр таблоида. Уместо помоћи, грађани ће иамти само муке од комуналне полиције. Овај закон даје цивилним лицима овлашћења која припадају искључиво плицуји и војсци и Закон је самим тим неуставан. На све лоше стране овог Закона смо указивали и министру и скупштинској већини, али звонце је у дану за гладасње указало на зелени тастер и Закон о комуналној милицији је донет. Јер, Европска унија...
Зоранин криминал заштићен законом
На предлог Владе, прецизније Зоране Михајловић посланици власти донели су Закон о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима ради реализације Пројекта изградње инфраструктурног коридора Е-761, деоница Појате-Прељина. Ово је заправо лекс специјалис за градњу Моравског коридора. Овим законом озваничена је пљачка државног буџета за тристотине милиона евра. Закон предвиђа да се извођач радова на Моравском коридору од Прељине до Појата бира без јавног тендера, а тачно годину дана указујемо да ће се та пљачка десити. Председник српских радикала је у октобру прошле године обавестио јавност да ће ову деоницу коридора радити америчка фирма Бехтел, да су посао договорили Зорана Михајловић, Кајл Скот и представник Бехтела. Посао који је уговорен са Бехтелом за осамстотина милиона евра кинеска фирма је била спремна да уради за петстотина милиона евра. О овоме смо ми српски радикали често говорили у јавности, на конференцијама, у Скупштини, у медијима. Свуда. За припрему ове пљачке сви су знали. И председник Републике и председник Владе и сви министри, новинари, политичари, али осим српских радикала нико није желео да се замера Скоту. Зорана је говорила да ми то измишљамо зато што њу не подносимо. Она умислила да је нешто битна и да се због те битности бавимо њоме. Када смо у Скупштини расправљали о овом лекс специјалису посланици власти су тврдили да Бехтел неће добити посао на Моравском коридору и да то закон не предвиђа. Десет дана након усвајања овог Закона објављена је вест да је Бехтел добио посао на Моравском коридору. За давно познату цену од осамстотина илиона евра. Дакле, Зорана Михајловић је опљачкала државу за тристотине милиона евра. Непознато је једино да ли су, када је вест објављена,  посланици напредњака који су тврдили да се то неће десити бар поцрвенели од стида. Или од муке.
Закон за народ
Ово је само део закона који су у току ванредног заседања донети у Народној скупштини Републике Србије. И сви су по налогу и директивама Европске уније. И ни један није у интересу народа. Власт пре свега законима показује колико рачуна води о сопственом народу. О народу који их је и довео на власт.
Једино Српска радикална странка увек мисли на народ и ради у интресу државе, народа и националних интереса. И једини предлог закона који је тренутно у скупштинској процедури и чије би усвајање обрадовало Србију је радикалски Предлог Закона о извршном поступку и обезбеђењу. Чекамо расправу. И став власти.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.