Претражи овај блог

уторак, 29. април 2014.

ДИКТАТУРА У ТЕОРИЈИ И ПРАКСИ

У једној фб преписци полемисало се о диктатури у Србији. Обећала сам фб пријатељима да ћу објаснити појам диктатуре. И, ево.
Многи правни теоетичари дефинисали су појам диктатуре. Нема велике разлике у дефиницији. Суштински се и не разликују. За објашњење ћу користити дефиницију проф. др Војислава Шешеља из његовог уџбеника Политички систем који је објављен 2000. године. У свету постоје два облика политичког режима. Демократија и аутократија. Демократија може бити непосредна и представничка. Код нас је формално представничка. То је свакако најздравији полититички режим. Само када би га и стварно било. Аутократија има чак  осамнаест појавних облика. Овде о одиктатури. Диктатура се најчешће колоквијално поистовећује са аутократијом. Диктатура је политички режим личне власти. Диктатура представља моноплистичку власт једног човека који ничим није ограничен у свом властодржачком деловању. Диктатора формално именује легална власт, а он влада са неограниченим овлашћењима. Диктаторски режими формално прибављају елементе легитимитета, привидно прихватајући постојање демократских институција. Диктатура је била позната још у римском праву и трбало би да је апсолутно превазиђена у савременом свету. Требало би. А није. На жалост, на делу је у Србији. Довољно је навести само неколико примера који то потврђују.
СНС је на прошлим изборима освојила апсолутну власт у Србији. Са само једном четвртином гласова бирача. Апсолутна већина дала је председника владе, а он преузео апсолутну власт.
Председника и чланове владе формално је изгласала Народна скупштина. Пре тога, још у улози мандатара, Вучић је поручио народним посланицама да ће влада бити изгласана без обзира на то како ће они гласати. Веровала сам да је погрешио и да ће се извинити због грешке. Али није. И незнам шта је мислио да уради да се случајно десило да не добије већину гласова? Да није због тога "спонтано" окупио грађане испред скупштине?!
Одлучио је да у Народној скупштини снимање полагања заклетве чланова владе могу да прате само одабрани медији. Нечувено. Прво, како он може да одлучује у име Народне скупштине!? Друго, како сме, и на основу чега, да утврђује подобност медија!? Накнадно је одлука промењена. Не зато што се предомислио и схватио да је прекорачио надлежност. Већ зато што је на тај начин желео да поручи да је најмоћнији, да он може све. И да је онако како он каже.
Избор чланова владе који нису и чланови странака које учествују у власти је такође корак ка диктатури. Представља се као брига о држави и народу. А није. То је само показивање моћи и утицаја. Без ограничења. Сам бира министре који једино њему одговарају. Српској напредној странци не могу. Нису чланови. Ни један функционер те странке не сме ставити примедбу на рад нестраначких министара. Јер они су Вучићеви министри. Лични. Формално изабрани у Народној скупштини. Данима се преко својих медија играо именима људи. Овај ће бити министар, па неће. Биће онај. И то је радио да покаже моћ и самовољу. Нескривену. Напротив. Има потрбу да се баш тако представи. Да покаже кога сви у Србији треба да се плаше.
Председник владе, када не би био диктатор, не би смео говрити у првом лицу. Влада је извршна власт. Колективно одлучује. Колективно управља државом. У оквиру Устава и закона. Оног истог Устава који је законодавну власт формулисао као засебну грану власти. Равноправну. Рекла бих мало "равноправнију" од остале две гране власти. Судске и извршне. Рекох "равноправнија" јер бира органе друге две гране власти, а чланове Парламента бира народ. Вучић је ипак неуставно одлучио да уведе нигде регулисану праксу да се председник Народне скупштине мења на годину дана. Променио је и ту одлуку. Опет да покаже ко је "бог и батина" у Србији.
Много је примера који даказују Вучићеву диктаторску власт. Личну. Понашањем клизи ка тиранији. То је облик политичког режима где диктатор директно и отворено крши сва правна начела и испољава потпуну самовоњу и безакоње, а руководи се искључиво сопственим интересима. Само, тиранин државно кормило преузима нелегално и нелегитимно.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.