Претражи овај блог

среда, 9. април 2014.

НИКОЛИЋ ОПЕТ ИЗБЕГАО СУЂЕЊЕ

Пре скоро четири године др Војислав Шешељ поднео је приватну кривичну тужбу против Томислава Николића зато што је Николић у медијима пласирао лажну вест да је Шешељ из хашке тамнице наручио његово убиство. Још је тврдио да то није први пут, да је Шешељ и раније наручивао убиства, чак је у све умешао и Шешељеву супругу, која је наводно доносила из Хага некакве спискове. Намера је била јасна. Знао је Николић да прича глупости и да износи лажи, али се надао да ће у Хашком трибуналу поверовати у његове лажи и забранити Шешељу комуникацију са спољним светом, чак и са најужом породицом.
Три и по године тужба је стајала у нечијој фуоци и нико није намеравао да предмет отвори и да започне суђење. На сваку интервенцију адвоката др Шешеља судија је одговарала да не могу да нађу адресу туженог Николића. Невероватно. И птице на грани знају да је Томислав Николић био народни посланик са најдужим посланичким стажом и да је годинама био запослен у Народној скупштини. Закон је предвидео да се у судском поступку свако писмено странкама може доставити и на адреси радног места. Прописано је и да суд не утврђује ноторне чињенице, али ето судија није знала. Питање је само зашто није поступала када је од адвоката Војислава Шешеља добијала адресу Народне скупштине. Безобразлук поступајуће судије је настављен када је Николић, на жалост, постао председник Србије. Позив нису успели да му уруче јер је непознат на адреси. Добро, можда је и био. Можда су тада око њега били Вучићеви напредњаци. Позив му нису уручили ни када је, како је написано на доставници, био у Амерци. Председник, а прима пошту лично. Значи ови Вучићеви нису знали да је у међувремену дипломирао па га ставили на писарницу ццц...
Коначно му је почетком године уручен позив и прво припремно рочиште је заказано за 21. фебруар ове године. Није одржано. Николићев адвокат је тражила изузеће судије због пристрасности према тужиоцу. Пристрасна према Шешељу, а четири године није поступала по његовој тужби! Ново рочиште је заказано за данас. Код истог судије, у истој судници као и оно претходно. Али, у реформисаном правосуђу у Србији се дешавају разна чуда. Десило се и данас. Када смо (ми смо Красић и ја) са Шешељевим адвокатом дошли у судницу судија је адвоката обавестила да предмет више није код ње, већ код друге колегинице. Невероватно, али није знала у којој судници та колегиница суди. Унезверено је гледала када смо је питали зашто адвокат Војислава Шешеља није обавештен о тим променама. Намера је јасна. Требало је да се адвокат не појави на време у новој судници и сматрало би се да је тужба повучена. Не знам зашто ми је остао утисак да је реч о напредној судији. Мораћу да проверим да није можда из групе од оних око 600 судија који нису били реизабрани па су сви приступили СНС. Сви су у међувремену постали судије, али нико није обавестио јавност да су напустили напредњаке, или више никоме није важно да Устав забрањује судијама да буду чланови политичких партија. Бар формално.
Углавном, стигосмо и до нове судије. У последњи час. Адвоката Томислава Николића смо затекли како седи испред суднице. Очигледно добро информисана о новонасталим променама. У судници се понашала другачије. Тражила је одлагање припремног рочишта јернаводно  није могла извршити увид у списе предмета. За четири године!  Били смо запрепашћени констатацијом судије да у спису предмета нема фотокопије броја Блица у којем је објављена Николићева лаж. Судија није крила ни да је добила спис предмета без пописа аката у њему. Она прва је баш била послушна. Добро, требало би да је професионална, али...напредњачка реформа...
Ипак, почело је. Следеће рочиште заказано је за 16. мај. Видећемо шта ће Николићу смислити да се опет не појави на суду. Али, једном мора, а мора и да одговара. Овај пут због лажи које је изнео о човеку чије име би требало да изговара стојећи.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.