Претражи овај блог

недеља, 22. новембар 2015.

ДРЖАВНИ...УДАР НА МОЗАК

Не пада снег да покрије брег, већ да звери покажу траг. И пао је снег. Први овогодишњи. И виде се трагови. Већ. Рејтинг Александра Вучића и његове напредне странке пада. И он то зна. И крије. Има и помагаче. Такозване аналитичаре и наводне истраживаче јавног мнења. И медије, наравно. Зна Вучић да је ово сада озбиљније него пре неколико месеци када је почело. Тада је било довољно да организује конференцију за новинаре и да саопшти како он зна да ће због реформи које спроводи "због народа" изгубити наредне изборе. Порука је јасна. "Не дајте ме, ја сам најбољи и спреман сам да се жртвујем због вас". И они већ обманути "схвате" да је то тако и да у инат незнано коме неће дозволити да Супермен остане без власти. Таквим конференцијама и лажним најавама успевао је да у други план стави и издајничке Бриселске споразуме, и  пљачку пензионера, и криминал у јавним предузећима, и катастрофалну економску политику и Блера на дввору, и, и, и...
Али са сваком конференцијом, а некада су биле свакодневне, људи су га све више "читали". Претерао је. Срећом. И натерао људе да озбиљније размишљају о ономе што изговори председник Владе, министар, директор јавног предузећа, јавни тужилац...контролор Бус-плуса...Сви у лику Александра Вучића. Све више је оних који уочавају превару. И оних чија црева све гласније крче. И оних понижених и обесправљених. И оних охрабрених који се не плаше да то кажу. На сваком месту. У позоришту,  факултету, радном месту, тржном центру, пијаци, градском превозу...али и када одговарају на питања Вучићевих анкетара.
Јасно му је да уздасима на конференцијама више не може да гане све више незадовољних будућих бирача. А требало је и скренути пажњу са Столтенберга и приближавања Србије злочиначкој НАТО алијанси. И са ретерирањем у вези са мигрантима. И са понижавајућих 1,25% пензионерима. И због најаве штрајка полиције. Због лошег материјалног стања. Не због државног удара. Гладни и сцрпљени током најављеног штрајка глађу сигурно за то не би били способни.
Али идеја му се учнила спасоносном. Нико нормалан не жели државни удар и евентуалне немире у земљи. Идеја му је била да опет већина закључи боље и Вучић него немири на улицама. Зато је пустио удицу о државном удару. Да уплаши народ и да се опет чује само тишина. Овај пут се "прерачунао". Уместо сажаљења и страха изазвао је заслужену реакцију јавности. Подсмех и гнушање. Ваљда је схватио да му је глуматање изанђало и превазиђено. Анестезија од пре три године је престала да делује. Све је више грађана Србије који не прихватају Вучићево вређање интелигенције. И оних који то раде у његово име. И који се лако препознају.
Е, сад, тачно је да Вучић има проблема. Са Кирбијем, Зораном, Кори, Вујовићем...са западњацима којима је послужио за најпрљавије послове у Србији. Требало је да зна да му је употреба једнократна. Али то нема везе са државним ударом. То су њихови интерни договори. Како су створили њега, тако ће и неког новог. Верујем само да ће народ овај пут препознати превару и на предстојећим изборима гласати за странку која одувек има само једног газду. Сопствени народ. Да, мислим на Српску радикалну странку.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.